Leefbaarheid van kleine kernen onder druk:

Ondernemers in Mariahout hopen tij te keren

Ooit had Mariahout een bank, een friettent, een meubelzaak, een uitgaanscentrum en een fietsenmaker. Maar dat alles is verdwenen. Drie lokale ondernemers hopen het dorp weer in een opwaartse spiraal te krijgen.

Bron: ED 02-11-2021

Tom van den Heuvel (l), Wilbert Kuijpers (midden) en Regine Wijnen willen met Kommekeer de leefbaarheid in Mariahout vergroten.

Vrijwel iedereen wil een friettent, een terras én een supermarkt

 

Kommekeer heet het initiatief in Mariahout, ‘voor een ommekeer van de kom’. Het is hard nodig, nu niet alleen bijna alle horeca is verdwenen maar ook de supermarkt. 

Het nieuws van de sluiting van ‘de kleinste Jumbo van Nederland’ sloeg eind september wel even in. ,,We wisten dat de supermarkt op termijn zou verdwijnen, maar dat het zo plotseling zou gaan had niemand zien aankomen”, zegt Tom van den Heuvel, een van de initiatiefnemers. 

Begonnen met enquêtes
Vorig jaar rond deze tijd raakte Van den Heuvel aan de praat met Regine Wijnen, die samen met Wilbert Kuijpers een marketing- en communicatiebureau heeft aan het Oranjeplein in Mariahout. Wijnen is vier jaar geleden in Mariahout komen wonen en werken. ,,Het viel me op: er zijn hier bijna geen winkels. Hoe kan dat?”

De drie zijn begonnen met het houden van enquêtes onder de bevolking, om erachter te komen wat er leeft. ,,Als daaruit was gebleken: we hoeven niets, dan waren we gelijk gestopt”, zegt Van den Heuvel. Maar het tegendeel bleek waar. ,,Vrijwel iedereen wil een friettent, een terras én een supermarkt.” Wijnen: ,,Bloemenverkoop komt ook veel terug.”

 

Er zijn zoveel mogelijkhe­den. Misschien moeten we denken aan een supermarkt in combinatie met een dagbeste­ding, of een bloemist die het pand deelt met een andere ondernemer 

 

Die supermarkt dus krijgt als eerste prioriteit nu. ,,We krijgen daar wel reacties op, van mensen die het jammer vinden dat we horeca en wonen parkeren”, zegt Kuijpers. Maar heel realistisch gezien: het drietal doet al het werk om niet, náást hun ondernemerschap. Als het concept aanslaat en ze een verdienmodel kunnen vinden, willen ze ermee uitbreiden naar andere dorpen, maar voor nu investeren ze alleen in Mariahout. 

Van den Heuvel: ,,Begin dit jaar verscheen op het gemeentehuis het Afwegingskader transformatie en woningsplitsing voor Laarbeek. Daarin stond dat in Mariahout alle panden met een winkelbestemming ook anders mogen worden ingevuld. Daar zijn we van geschrokken, want als je dat toelaat wordt Mariahout een woonwijk van Laarbeek. Op ons verzoek is dat tijdelijk stilgezet voor de panden aan het Oranjeplein en de doorgaande weg.”

Aandeel Kommekeer is verbinding maken
Ze hebben met veel partijen om tafel gezeten: Bavaria, dat eigenaar is van het pand waar De Wok in zat. Projectontwikkelaar Robert Hellings, die het ter ziele gegane café De Pelgrim heeft opgekocht. Dorpsvereniging Zorg om het Dorp, om te kijken waar ze elkaar kunnen ondersteunen. Ze zijn ook op bezoek geweest bij groentespecialist Smits Good Food in Heeze om inspiratie op te doen.

,,Er zijn zoveel mogelijkheden. Misschien moeten we denken aan een supermarkt in combinatie met een dagbesteding, of een bloemist die het pand deelt met een andere ondernemer”, zegt Wijnen. ,,Ons aandeel is verbinding maken. Het mooiste zou zijn wanneer een ondernemer opstaat en zegt: ik ga dit oppakken. We kunnen helpen om iemand over de drempel heen te helpen of ondersteunen bij het rondkrijgen van de financiering. We hebben alledrie een groot netwerk, waar we gebruik van kunnen maken.”